Prehrana djevojčica predškolske dobi i rizik od raka kasnije u životu

Datum objave: 18. 08. 2005.

Redovita konzumacija pomfrita u predškolskoj dobi povećava rizik za razvoj raka dojke kasnije u životu. Zaključak je to studije objavljene [url="#"] International Journal of Cancer [/url] u kojoj je sudjelovalo preko 2000 žena..

Istraživači su analizirali podatke 582-ju žena kojima je dijagnosticiran rak dojke te 1569 žena koje nisu imale rak dojke. Analizirana je prehrana ispitanica u razdoblju kada su imale između 3 i 5 godina, a informacije o prehrani iz tog razdoblja dobivene od njihovih majki.

Nakon pregleda podataka, istraživački tim je uočio da je svako dodatno serviranje pomfrita tjedno u razdoblju kada su ispitanice bile predškolske dobi, rezultiralo 27%-tnim povećanjem rizika za razvoj raka dojke kasnije u životu.

Istraživači su naglasili da krumpir kao namirnica nije "krivac" za ovakve rezultate, no ono što pomfrit čini «opasnim» je metoda pripremanja koja uključuje prženje na vrelom ulju.

Isto istraživanje je pokazalo da se dnevna konzumacija neobranog mlijeka može povezati da umjerenim smanjenjem rizika od razvoja raka dojke kasnije u životu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari