Datum objave: 02. 03. 2012.

Rezultati američkih znanstvenika s Boston University sugeriraju kako je češći unos hrane bogate vlaknima povezan s manjim rizikom za bolesti zubnog mesa.

U istraživanju je 625 ispitanika praćeno prosječno 15 godina, a pozitivan utjecaj vlakana u prehrani je bio najuočljiviji kod ispitanika starijih od 65 godina.

Pokazalo se kako je svaki dodatni obrok hrane s visokim udjelom vlakana dovodio do prosječnog smanjenja rizika gubitka zuba za 30%.

Journal of the American Geriatrics Society posebno izdvaja pozitivan učinak voća poput jabuka, banana i šljiva.

Procjenjuje se kako bolesti zubnog mesa pogađaju 10% svih odraslih osoba, te 20% onih starijih od 75 godina.

Brojne ranije studije su pokazale kako vlakna iz prehrane mogu dovesti do smanjenja koncentracije kolesterola i šećera u krvi te olakšati kontrolu tjelesne mase.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari