Datum objave: 16. 08. 2008.

Novo istraživanje pokazuje da konzumacija ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline smanjuje izglede za razvoj opasnih naslaga na stijenkama krvnih žila.

Istraživanje je provedeno uz pomoć muškaraca sredovječne dobi iz Japana te njihovih vršnjaka iz SAD koji su podrijetlom iz Japana, a rezultate je objavio Journal of the American College of Cardiology.

Pokazalo se da ispitanici koji žive u Japanu imaju dvostruko višu razinu omega-3 masnih kiselina u krvi u usporedbi sa sudionicima istraživanja iz SAD, te znatno manje izglede za prisutnost ateroskleroze unatoč tome što su imali podjednaku koncentraciju kolesterola u krvi, podjednake zabilježene vrijednosti krvnog tlaka i podjednaku učestalost dijabetesa.

Na rezultate istraživanja nije utjecala ni činjenica da su ispitanici iz Japana mnogo češće pušili nego njihovi vršnjaci iz SAD.

Istraživači s University of Pittsburgh napominju kako u prosjeku Japanci jedu 85 grama ribe dnevno dok se u SAD riba konzumira prosječno 2 puta tjedno.

Stoga je i unos omega-3 masnih kiselina u Japanu u prosjeku 7 puta veći nego u SAD.

[url="http://www.plivazdravlje. hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari