Datum objave: 25. 02. 2011.

Znanstvenici su se složili oko teze da postoji pet molekula koje utječu na razvoj ili uzrokuju Alzheimer-ovu bolest. Snaga tih molekula povezana je s čimbenicima iz okoliša kao što su prehrana i stil života.

Prof. Daniel Michaelson s Odjela za neurobilogiju na Sveučilištu u Tel Avivu i suradnici rasvijetlili su pozadinu djelovanja ovih molekula – naziva APOE, koje stvara apolipoprotein E.

Prof. Michaelson navodi da APOE dolazi u dva oblika, “dobri” APOE gen i “loši” APOE gen koji se naziva APOE4. S suradnicima je razvio model na miševima kako bi istražio utjecaj prehrane i životnog stila na prenosioce APOE4, čija prisutnost je čimbenik rizika za Alzheimer-ovu bolest. Čini se da je APOE4 prisutan kod 50% oboljelih od navedene bolesti i 15% opće populacije. No dobra vijest je da, prema preliminarnim istraživanjima, prehrana bogata omega-3 kiselinama i siromašna kolesterolom značajno smanjuje negativno djelovanje APOE4 gena.

Konkretnije informacije bit će prezentirana u ožujku, na internacionalnoj konferenciji u Barceloni.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riblje ulje,

Komentari