Vitaminoteka

Datum objave: 21. 10. 2016.

Američki istraživači otkrili su kako prehrana bogata kalcijem, a oskudna laktozom smanjuje rizik od karcinoma jajnika kod Afroamerikanki. Osim toga, otkrili su kako izlaganje suncu u ljetnim mjesecima može smanjiti rizik od razvoja bolesti u ovoj populaciji.

Afroamerikanke dobi 20 do 79 godina s tek dijagnosticiranim invazivnim epitelijskim karcinomom jajnika procijenjene su kao prikladne ispitanice za eksperimentalnu skupinu istraživanja. Zdrava kontrola su bile Afroamerikanke odabrane slučajnim biranjem telefonskog broja. Za analizu je bilo prikladno 490 žena (eksperimentalna skupina) te 656 žena (kontrolna skupina) koje su ispunile telefonski upitnik o različitim čimbenicima, uključujući broj mliječnih proizvoda koje su konzumirale svaki tjedan i vrijeme provedeno na suncu.

Istraživači su primijetili kako su i unos laktoze i konzumacija punomasnog mlijeka bili značajno povezani s povećanim rizikom od karcinoma jajnika kod Afroamerikanki, dok obrano i niskomasno mlijeko nisu bili povezani. Povezanost rizika od karcinoma jajnika i sira ili fermentiranih mliječnih proizvoda nije uočena, ali unosa kalcija (putem hrane i/ili dodataka prehrani) i rizika od karcinoma jajnika jest. Iako nije pronađena povezanost unosa vitamina D putem hrane i/ili dodataka prehrani te rizika od karcinoma jajnika, primijećeno je kako je manje od 20% ispitanica dostiglo dnevni preporučeni unos tog vitamina.

Rezultati su pokazali da povećano izlaganje suncu može smanjiti rizik od karcinoma jajnika u ovoj populaciji. Zbog njihovog pigmenta kože, trebale bi se izlagati suncu pet do deset puta duže u odnosu na bijelkinje, što sa sobom donosi i povećani rizik od karcinoma kože. Stoga se preporuča kombinacija umjerenog izlaganja suncu i dovoljnog unosa vitamina D hranom i dodacima prehrani.

Autori kao prednost istraživanja navode velik uzorak zdravih Afroamerikanki i Afroamerikanki s karcinomom jajnika iz različitih geografskih područja, različitog životnog stila te različitih socioekonomskih karakteristika, zbog čega su mogli generalizirati svoja otkrića na afroameričku populaciju.

Izvor: Rutgers Cancer Institute of New Jersey

Pošalji prijatelju na email

Komentari