Ela Lučić

Datum objave: 21. 01. 2021.

Iako su nutritivne preporuke za prevenciju visokog krvnog tlaka uglavnom usmjerene na prehrambene obrasce i makronutrijente, sve veća pažnja pridaje se bioaktivnim tvarima.

To je skupina spojeva za koje se smatra da imaju fiziološki učinak i moduliraju rizik od bolesti. Glavna vrsta tih bioaktivnih spojeva su flavanoli. Oni pripadaju skupini polifenola koji se obično nalaze u čaju, voću, proizvodima od kakaa i orašastim plodovima.

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako prehrana bogata flavanolima može dovesti do smanjenja krvnog tlaka. Znanstvenici su analizirali prehrambene biomarkere više od 25 000 osoba i uspoređivali njihov nutritivni status s razinom krvnog tlaka. Za razliku od većine drugih studija u kojima se ispituje povezanost između prehrane i zdravlja, znanstvenici se u ovoj studiji nisu oslanjali na ispitanike koji su izvještavali o svojoj prehrani. Korištenje nutritivnih biomarkera za procjenu unosa bioaktivnih spojeva već se dugo smatra zlatnim standardom u istraživanjima jer omogućuje objektivno mjerenje prehrambenog unosa.

Autori studije otkrili su kako je razlika u krvnom tlaku između onih s najmanjim decilom unosa flavanola od onih s najvišim decilom unosa iznosila između 2 i 4 mmHg. To je usporedivo sa značajnim promjenama krvnog tlaka uočenim u onih koji slijede mediteransku prehranu ili DASH dijetu. Znanstvenici su naveli kako je najveća razlika primijećena kod ispitanika s najvišim krvnim tlakom.

Ovo otkriće ukazuje kako bi moglo doći do ukupnog smanjenja učestalosti kardiovaskularnih bolesti kada bi se u populaciji povećao unos flavanola. Autori studije ističu kako se mjerenje objektivnih nutritivnih biomarkera analiziranih u ovom ispitivanju oslanja na sistemsku prisutnost odgovarajućih spojeva, čime se uzima u obzir raznolikost konzumirane hrane i razlike u bioraspoloživosti.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email

Komentari