Josip Rešetar

Datum objave: 02. 08. 2017.

Osobe čija prehrana sadržava znatno više biljnih namirnica u odnosu na meso imaju upola manji rizik od dijabetesa, zaključak je nedavnog španjolskog istraživanja.

Brojna prijašnja istraživanja su pokazala da prehrana bogata povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama djeluje blagotvorno na krvožilni sustav kao i na smanjenje rizika za razvoj dijabetesa. Međutim, malen je broj istraživanja koja su pratila kako takav tip prehrane utječe na rizik od pretilosti. Da bi doznali tu informaciju, znanstvenici su promatrali poveznicu indeksa pro-vegeterijanske prehrane i incidencije pretilosti.

U istraživanju koje je započelo 1999. godine i trajalo 10 godina, sudjelovalo je 16 000 zdravih odraslih osoba s normalnim indeksom tjelesne mase. Na početku istraživanja sudionici su popunjavali detaljni prehrambeni upitnik, koji je poslužio u izračunu indeksa pro-vegetarijanske prehrane (PVI). Na osnovi izračunatog PVI sudionici su svrstani u pet skupina. U skupini 1 nalazilo se 20% ispitanika čija se prehrana najmanje podudarala s pro-vegetarijanskim obrascem prehrane, dok se u skupini 5 nalazilo 20% ispitanika čija se prehrana najviše podudarala s pro-vegetarijanskim obrascem prehrane.

Rezultati su pokazali da je ukupno 584 sudionika postalo pretilo. Dodatno, sudionici iz skupine 5 imali su 43% manji rizik od pretilosti u odnosu na sudionike iz skupine 1. Sudionici iz skupina 2, 3 i 4 u odnosu na sudionike iz skupine 1 imali su manji rizik od pretilosti za 6%, 15% i 17%.

Zaključno, rezultati idu u prilog važećim preporukama koje naglašavaju potrebu veće zastupljenosti biljnih namirnica u prehrani u odnosu na meso i mesne prerađevine. Međutim, istraživanje pokazuje samo opažajne razlike te ne povlači snažnu uzročno-posljedičnu korelaciju. Stoga su potrebna dodatna istraživanja koja će uključivati i parametre poput spola, dobi, unosa alkohola, obiteljske anamneze, pušenja i tjelesne aktivnosti.

Izvor: European Association for the Study of Obesity

Pošalji prijatelju na email

Komentari