Datum objave: 03. 01. 2011.

Prema rezultatima novog istraživanja, prehrana bogata bademima može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.
Istraživači s Sveučilišta u Kaliforniji uočili su da osobe koje konzumiraju značajne količine badema imaju bolju osjetljivost na inzulin te nižu razinu LDL-a („lošeg“ kolesterola), čimbenika rizika u razvoju dijabetesa tipa 2.

U studiji je sudjelovalo 65 osoba prosječne dobi 54 godine, sa predijabetesom, koje su nasumice podijeljene u dvije grupe. Jedna je grupa 16 tjedana konzumirala prehranu koju je preporučilo Američko udruženje za dijabetičare i kod koje su proteini osiguravali 15-20% ukupne energije, zasićene masti 10%, ugljikohidrati 60-70%, a unos kolesterola je ograničen na 300 mg kolesterola dnevno. Pri tome je prehrana isključila unos svih vrsta orašastih plodova.

Druga grupa je također konzumirala prehranu preporučenu od strane Američkog udruženja za dijabetičare, s razlikom da su 20% ukupne energije osiguravali bademi.

Nakon 16 tjedana, istraživači su utvrdili da grupa koja je konzumirala prehranu bogatu bademima ima značajno poboljšanje razine LDL kolesterola te osjetljivosti na inzulin, u odnosu na drugu grupu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari