Ela Lučić

Datum objave: 19. 11. 2020.

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata koja uključuje konzumaciju veće količine badema mogla bi ublažiti simptome depresije i pomoći u kontroli razine glukoze u krvi kod bolesnika s dijabetesom tipa 2, zahvaljujući utjecaju prehrane na sastav crijevne mikrobiote. 

Pronađena je dvosmjerna veza između dijabetesa tipa 2 i depresije – depresija povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, dok dijabetes tipa 2 povećava rizik od depresije. Iz tog razloga, pozitivno djelovanje na mentalno zdravlje bolesnika važan je aspekt liječenja dijabetesa. Pokazalo se kako konzumacija orašastih plodova, kao dio prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, učinkovito smanjuje razinu glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) i glukoze u krvi natašte u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Badem se najviše konzumira i proučava od svih orašastih plodova, a pokazalo se kako njegova prebiotička svojstva pridonose povećanoj proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina u crijevima, što može pospješiti lučenje glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1, engl. Glucagon-like peptide 1), važnog regulatora signalizacije između mikrobiote, crijeva i mozga u psihičkim bolestima povezanim sa zdravljem i stresom.

Znanstvenici su nedavno proveli randomizirano kontrolirano ispitivanje kako bi usporedili učinke prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata bogate bademima i prehrane s niskim udjelom masti. U ispitivanje su uključili 45 sudionika s dijabetesom tipa 2 i nasumično ih rasporedili u dvije skupine. Eksperimentalnoj skupini određena je konzumacija 56 g badema dnevno umjesto 150 g ugljikohidrata tijekom 3 mjeseca, a kontrolna skupina podvrgnuta je prehrani s niskim udjelom masti.

Pokazatelji depresije i biokemijski pokazatelji, uključujući vrijednosti glikoziliranog hemoglobina, sastav mikrobiote crijeva i koncentraciju glukagonu sličnog peptida-1, procijenjeni su na početku studije te u 3. mjesecu ispitivanja.

Dobiveni podaci otkrili su kako je prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata bogata bademima značajno ublažila simptome depresije i utjecala na smanjenje razine glikoziliranog hemoglobina.

Također, rezultirala je značajnim povećanjem broja bakterija iz rodova Roseburia, Ruminococcus i Eubacterium koje proizvode kratkolančane masne kiseline i povećanjem koncentracije GLP-1, u usporedbi sa skupinom koja je bila podvrgnuta prehrani s niskim udjelom masti.

Autori studije zaključuju kako bi prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata bogata bademima mogla imati blagotvoran učinak na depresiju i metabolizam glukoze u bolesnika s dijabetesom tipa 2. Međutim, prisutna su i pojedina ograničenja studije. Naime, istraživanje je provedeno na populaciji koja boluje od dijabetesa tipa 2, ali nisu svi ispitanici patili od depresije, što može ograničiti učinak ispitivanog načina prehrane na depresiju. Iz tog razloga, znanstvenici ističu potrebu za provedbom daljnjih studija u kojima se ispituju učinci ove vrste prehrane na bolesnike s dijabetesom i kliničkom depresijom, kako bi se razumjela učinkovitost dobivenih rezultata.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari