Datum objave: 25. 02. 2008.

Prehrana u prvih nekoliko tjedana života ima snažan utjecaj na razvoj mozga djeteta, sugerira studija britanskih znanstvenika.

Istraživači iz Great Ormond Street Hospital for Children su s kolegama s londonskog University Collegea utvrdili kako prerano rođene bebe koje su u prvih nekoliko tjedana života hranjene obogaćenom mješavinom hrane za bebe imaju konstantno bolje rezultate na testovima inteligencije nego prerano rođene bebe koje nisu imale ovakvu prehranu.

Rezultati koje je objavio stručni časopis Pediatric Research pokazuju kako je pozitivan učinak prehrane obogaćene dodatnim proteinima, mastima, kalcijem, fosforom, željezom, cinkom, bakrom i još nekim mikronutrijentima moguće pratiti i u tinejdžerskoj dobi.

Razlika je u početku bila posebno izražena kod dječaka, tako da su 7-godišnjaci hranjeni "pojačanom" hranom za bebe na testovima inteligencije imali prosječno 12,2 bodova više nego dječaci hranjeni uobičajenom hranom.

U tinejdžerskoj dobi je razlika bila veća među djevojčicama - prosječno 9 bodova.

Već su ranije studije pokazale da prehrana može utjecati na ponašanje, no ovo je prvo istraživanje u kojem je utvrđeno da prehrana u ranoj fazi života može promijeniti strukturu dijela mozga ključnog za pamćenje i učenje.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bebe,

Komentari