Vitaminoteka

Datum objave: 15. 12. 2016.

Karcinom debelog crijeva jedan je od najčešćih vrsta karcinoma koji pogađa i žene i muškarce. Rizični čimbenici za razvoj spomenutog karcinoma su upalne bolesti crijeva (IBD) poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Međutim, prema rezultatima istraživanja znanstvenog tima sa Sveučilišta Georgia, ulogu u tom razvoju ima i jedan od prehrambenih aditiva.

Istraživanje na miševima ispitivalo je povezanost čestog prehrambenog aditiva, koji utječe na promjene u crijevnoj mikrobioti, i spomenutog karcinoma. Upalno stanje niskog stupnja koje je povezano s promjenama mikrobiote i metaboličkim sindromom, uočeno je u mnogo slučajeva karcinoma debelog crijeva, što dovodi do zaključka kako IBD potiču stvaranje karcinoma u debelom crijevu.

Znanstvenici su prikazali kako niske koncentracije dvaju najčešćih aditiva povezanih s upalom crijeva i metaboličkim sindromom, karboksimetilceluloza i polisorbat 80, u miševa izazivaju upalno stanje niskog stupnja i metabolički sindrom. U normalnim uvjetima crijeva su zaštićena od različitih štetnih bakterija sluznicom koja prekriva crijeva. Međutim, čini se da emulgatori pomažu u prijenosu bakterija preko epitelnih stanica. Emulgatori su molekule poput deterđenta koje se dodaju procesiranoj hrani, a koriste se za miješanje vode i ulja kako bi se postigla glatka tekstura te hrane.

Istraživački je tim hranio miševe s polisorbatom 80 i karboksimetilcelulozom u dozama prilagođenim tako da odgovaraju uobičajenim količinama emulgatora u procesiranoj hrani za ljude.

Rezultati su pokazali kako unos emulgatora ozbiljno narušava sastav crijevne mikrobiote tako da potiče stvaranje upale i stvara okolinu pogodnu za razvoj karcinoma.

U crijevnih bakterija uočen je veći sadržaj flagelina i lipopolisaharida, tvari koje pokreću ekspresiju proupalnih gena u imunosnom sustavu. Također, emulgatori su uzrokovali neravnotežu između stanične proliferacije i stanične smrti, što posljedično vodi razvoju karcinoma.

Ovo istraživanje prikazuje kako emulgatori uzrokuju promjene crijevne mikrobiote, a one su istovremeno i potrebne i dovoljne za narušavanje ravnoteže crijevnih epitelnih stanica.

Izvor: Cancer Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari