Prehrambene navike u Hrvatskoj

Datum objave: 02. 08. 2005.

Više od 70% hrvatskih građana konzumira dnevno 3 do 5 obroka, a piletina i svinjetina najčešće su konzumirane vrste mesa, pokazalo je novo istraživanje. Istraživanje o prehrambenim navikama u Hrvatskoj je u ožujku ove godine proveo GFK - Centar za istraživanje tržišta..
Osobna anketa u kućanstvu provedena na reprezentativnom uzorku od 1000 građana starijih od 15 godina pokazala je da samo 16% građana jede ribu barem jednom ili više puta tjedno.
Redovito se hrani s 3 do 5 obroka preko 70% građana i to radnim danom njih 73%, a vikendom 79%.
Najviše ispitanika, negdje oko 55%, jede po 3 obroka dnevno i još oko 15% njih do 5 obroka.
Međutim, 26% građana ima samo 2 obroka radnim danom.
Anketa je pokazala da topli ručak u toku radnog tjedna ima 87% ispitanika, vikendom se taj postotak penje na 93, toplu večeru svaki dan konzumira 33% građana, a hladnu 30%.
Naviku doručkovanja tijekom radnog tjedna nema 37% građana starijih od 15 godina, a oko 14% osoba nikad ne doručkuje.
Za pripremu hrane 42% ispitanih troši životinjske masnoće, 17% njih izjavljuje da za njima najčešće posežu, dok je maslinovo ulje prvi izbor kod samo 9% ispitanika.
Kavu pije 4 do 6 puta tjedno 84% ispitanika, a 9% građana nikad ne pije mlijeko.
Jednom ili više puta tjedno vino konzumira 37% ispitanika, 32% ih pije pivo, a 15% žestoka pića.
Na pitanje što im je najvažnije kod hrane 46% anketiranih je odgovarilo da treba biti ukusna i zdrava.
Genetski modificiranu hranu 71% ispitanika smatra štetnom. [url="#"]
PLIVAzdravlje.hr
[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari