Sve je više dokaza o tome da su prvi mjeseci života tzv.senzitivni period u stvaranju izbora poželjnih okusa hrane. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkriva da kontakt sa slanom hranom u najranijem životnom razdoblju utječe na preferiranje i konzumaciju slane hrane u kasnijem životu.
Ta prva slana hrana koju dijete konzumira odnosi se na gotove proizvode poput pahuljica koje se jedu za doručak, kruha, krekera.
Ovo otkriće naglašava značajnu ulogu kreiranja ranih prehrambenih navika, u ovom konkretnom slučaju na izbor slanije hrane.
Procjena podataka iz SAD-a ukazuje da bi smanjenjem unosa soli mogli godišnje spriječiti više od 100 000 smrti i uštediti milijarde troškova u zdravstvu.
Jasno je da nužno smanjiti unos soli među populacijom, a isto znamo kako je teško mijenjati ustoličene navike u odrasloj dobi. Stoga, ova otkrića potiču na razvoj javnozdravstvenih inicijativa globalnog smanjenja preomjernog unosa soli, povezanog s narušavanjem zdravlja, u smislu prevencije krivih prehrambenih navika koje se formiraju već nakon rođenja.