Vitaminoteka

Datum objave: 23. 11. 2015.

Rezultati istraživanja koja proučavaju ulogu unosa pojedinih nutrijenata ili skupina hrane u etiologiji reumatoidnog artritisa, često su konfliktni. Stoga mnogi stručnjaci predlažu kako bi se u novim istraživanjima trebao ispitivati utjecaj općih prehrambenih navika. 

Na nedavno održanom susretu American College of Rheumatology Annual Meetingprezentirani su rezultati upravo takvih dvaju istraživanja.

Naime, istraživači s Harvarda su na uzorku od 347 žena koje su tijekom dugogodišnjeg praćenja razvile reumatoidni artritis, nakon usporedbe s kontrolnom skupinom, primijetili da žene s poželjnim prehrambenim navikama imaju znatno manju vjerojatnost od razvoja ove kronične bolesti zglobova.

U prvom istraživanju ispitanice su s obzirom na prehrambene navike podijelili u dvije skupine – skupinu koja je slijedila uobičajenu zapadnjačku prehranu i skupinu s „razboritom“ prehranom.

Primijetili su da razborita prehrana, koju su definirali kao prehranu s obiljem voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, mesa peradi i ribe, ima značajan zaštitni učinak.

U drugom istraživanju ispitivali su sukladnost prehrambenih navika s američkim prehrambenim smjernicama te su zapazili da visoki stupanj slijeđenja smjernica doprinosi 33 % nižem riziku od reumatoidnog artritisa.

Dodatno, kada su analizirali rezultate s obzirom na indeks tjelesne mase sudionica, zamijetili su da on predstavlja čimbenik koji vjerojatno povezuje prehranu i rizik od reumatoidnog artritisa. Stoga bi se moglo zaključiti kako je uz pravilnu prehranu vrlo bitno održavati poželjnu tjelesnu masu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: reumatoidni artritis,

Komentari