Prehrambene masnoće utječu na sindrom suhoće očiju

Datum objave: 24. 10. 2005.

Konzumiranjem namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama moguće je smanjiti rizik od sindroma suhih očiju za 68%..
U studiji u kojoj su se nastojali identificirati promjenjivi čimbenici rizika za sindrom suhih očiju, istraživači su uočili da količina, vrsta i omjer esencijalnih masnih kiselina u prehrani, može igrati ključnu ulogu u prevenciji sindroma suhih očiju kod žena.
U ovoj studiji, istraživači su došli do sljedećih otkrića:
• Žene koje su unosile najviše omega-3 masnih kiselina imale su za 20% manji rizik od sindroma suhih očiju u odnosu na žene koje su unosile najmanje spomenutih esencijalnih masnih kiselina.
• Omjer omega-6 i omega-3 kiselina u prehrani koji je iznosio 15:1 povezan je s povećanjem rizika za sindrom suhih očiju za 2,5 puta.
• Žene koje su tjedno konzumirale barem 5 serviranja tune imale su za 68% manji rizik za sindrom suhih očiju u odnosu na žene koje su konzumirale 1 i manje serviranje tune tjedno.
• Druge vrste ribe koje su imale manji sadržaj omega-3 kiseline nisu polučile toliko blagotvorno djelovanje kao tuna.
Izvor: Am. J. Clinical Nutrition, Oct 2005; 82: 887 - 893.

Pošalji prijatelju na email

Komentari