Datum objave: 03. 11. 2010.

Muškarci koju konzumiraju hranu bogatu zasićenim i jednostrukonezasićenim masnim kiselinama, sudeći prema rezultatima studije provedene na Harvardu, ne čine uslugu svojim spermijima. Visok unos navedenih vrsta masnoća može uzrokovati stvaranje manjeg broja spermija kao i stvaranje manje aktivnih spermija. Nasuprot tomu, muškarci koji konzumiraju višestrukonezasićene masnoće, poput omega–3 i 6 masnih kiselina, čini se, stvaraju zdraviju spermu.

Za potrebe studije, znanstvenici su analizirali spermu 91–og muškarca koji su pohađali centar za plodnost u Bostonu. Sudionici studije odgovarali su i na pitanja o svojim prehrambenim navikama kao i o vrsti masnoća koje unose, a dijelu njih, mjerena je razina masnih kiselina u spermijima i sjemenu.

Prema rezultatima studije, muškarci sa najvišim unosom zasićenih masnoća imali su 41% manje sperme od muškaraca sa najnižim unosom masnoća iste vrste dok su muškarci sa najvišim unosom jednostrukonezasićenih masnih kiselina imali 46% manje sperme u usporedbi sa muškarcima sa najnižim unosom istih.

S druge strane, viši unos višestrukonezasićenih omega-6 masnih kiselina rezultirao je i boljom pokretljivošću spermija dok je viši unos omega-3 masnih kiselina povezan sa boljom morfologijom – veličinom i oblikom spermija.

Izvor: Presentation, 66th annual meeting of the American Society for Reproductive Medicine, Denver

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari