Datum objave: 25. 04. 2012.

U časopisu PLOS One objavljeno je da prehrana bogata vlaknima štiti od pojave kardiovaskularnih bolesti, osobito kod žena.

Istraživanje o prehrambenim navikama provedeno je u Švedskoj na više od 20 000 ispitanika.

Rezultati su pokazali da žene koje jedu hranu bogatu vlaknima imaju za gotovo 25 % niži rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na žene čija je prehrana siromašna vlaknima. Kod muškaraca učinak konzumacije vlakana na kardiovaskularno zdravlje nije bio toliko naglašen, no takva ih prehrana štiti od moždanog udara.

Žene najviše kao izvore vlakana koriste voće i povrće, a muškarci kruh.

Ove razlike u spolu ističu važnost obraćanja više pozornosti na spol tijekom provedbe istraživanja o prehrambenim navikama.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari