Prehrambena vlakna-višestruka korist

Datum objave: 17. 05. 2004.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno 2900 odraslih zdravih osoba pokazuje povezanost unosa prehrambenih vlakana i nižih vrijednosti za tjelesnu masu, indeks tjelesne mase (BMI), koncentraciju inzulina u krvi, krvni tlak i koncentraciju lipida krvi..

Ispitanici s najvišim unosom prehrambenih vlakana (~ 25 g dnevno) su u prosjeku imali za 4 kg manju tjelesnu masu u usporedbi s ispitanicima koji su unosili najmanje prehrambenih vlakana ( ~ 12 g dnevno). Međutim, ispitanici s visokim unosom vlakana su također u većem postotku bili nepušači, bili su više tjelesno aktivni, u većem postotku su to bile žene, i također je veći broj ovih ispitanika upotrebljavao vitaminske dodatke prehrani.
Izvor: Journal of the American Medical Association

Pošalji prijatelju na email

Komentari