Vitaminoteka

Datum objave: 11. 02. 2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics, visoki unos vlakana tijekom adolescencije i rane odrasle dobi može sniziti rizik od razvoja karcinoma dojke u zrelijem razdoblju.

Mnoga prethodna istraživanja koja su se bavila vezom između unosa prehrambenih vlakana i rizika od karcinoma dojke, nisu pokazala statistički značajnu razinu povezanosti. No, smatra se da je razlog ovome što se navedena povezanost proučavala u odrasloj dobi, a sve više istraživanja zapravo pokazuje da je s rizičnim čimbenicima razvoja karcinoma dojke zapravo povezan period adolescencije.

U novom istraživanju tako su od 90 534 ispitanice, koje su na početku istraživanja imale 27-44 godine, prikupljeni podaci o prehrambenim navikama tijekom adolescencije. Istraživanje je započelo 1991. godine, a od tada je ispitanicama redovito praćeno i zdravlje i prehrana.

Analiza je pokazala da je visok unos prehrambenih vlakana tijekom adolescencije bio povezan s 16 % nižim rizikom od karcinoma dojke općenito te čak 24 % nižim rizikom od njegovog razvoja tijekom predmenopauze.

Primijećena je i važnost visokog unosa prehrambenih vlakana tijekom rane odrasle dobi – svaki dodatni unos od 10 g vlakana na dan bio je povezan s 13 % nižim rizikom od karcinoma dojke. Prehrambena vlakna iz voća i povrća pokazala su potencijalno najbolji zaštitni učinak.

Pošalji prijatelju na email

Komentari