Datum objave: 25. 07. 2008.

Unos većih količina prehrambenih vlakana tijekom prvog tromjesječja trudnoće smanjuje rizik od preeklampsije, potencijalno fatalnog stanja okarakteriziranog povišenim krvnim tlakom.

Preko 1500 žena je ispunilo upitnik učestalosti unosa hrane prije začeća i tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Žene koje su konzumirale najmanje 21.2 g prehrambenih vlakana dnevno su smanjile svoj rizik od preeklampsije za 72 % u usporedbi sa ženama koje su unosile manje od 11.9 g prehrambenih vlakana dnevno.

Autori studije zaključuju da je dodatni unos prehrambenih vlakana svakako od koristi trudnicama. Osim što smanjuje rizik od preeklampsije, a time i od brojnih komplikacija, prehrambena vlakna će pomoći i ženama koja pate od konstipacije u trudnoći.

Izvor: American Journal of Hypertension

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari