Vitaminoteka

Datum objave: 25. 11. 2011.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Dietetic Association ukazuje da bi tinejdžeri trebali svojom prehranom povećati unos prehrambenih vlakana, no ne nužno smanjiti unos masti, kako bi smanjili rizik od pojave bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Naime, važnije je smanjiti učestalost metaboličkog sindroma na način da se u prehranu uvedu prehrambena vlakna i da je prehrana bazirana na povrću, nego da se primarno fokusiramo na restrikciju hrane koja sadrži zasićene masnoće.

Hrana bogata prehrambenim vlaknima i nutrijentima pozitivno utječe na neutralizaciju mnogih čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Otkriveno je da ako tinejdžer i jede hranu koja ima manji udio masti i kolesterola, u većini slučajeva je takva hrana i siromašna vlaknima i nutrijentima, odnosno udio voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki je nizak. Stoga, ukupni dnevni unos vlakana kod tinejdžera iznosi 13 grama/dan, što je puno niže od preporučenih 26 – 38 grama.

Također, učestalost debljine i ostalih ključnih čimbenika povezanih s metaboličkim sindromom (povišeni krvni tlak, povišene vrijednosti šećera i masnoća u krvi, povećanje opsega struka) u porastu je među mladima.

Treba povećati unos prehrambenih vlakana koji bi bio poželjan, a potrebne su tek manje preinake u dnevnoj prehrani:

3 serviranja voća i povrća
+
1 serviranje mahunarki
+
3 serviranja cjelovitih žitarica
=
30 grama prehrambenih vlakana

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, vlakna,

Komentari