Vitaminoteka

Datum objave: 01. 07. 2016.

Prema novom australskom istraživanju, ključ zdravog starenja nalazi se u redovitom unosu hrane bogate prehrambenim vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Navedeno istraživanje bilo je provedeno na uzorku od 1 609 zdravih osoba dobi od 49 godina čije su prehrambene navike i zdravstveno stanje bili redovito praćeni tijekom 10 godina. Prehrambeni čimbenici uzeti u obzir bili su – ukupni unos ugljikohidrata, prehrambenih vlakana i šećera te glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje prehrane.

Rezultati su pokazali da je visoki unos prehrambenih vlakana bio najjače povezan s „uspješnim starenjem“, koje je bilo definirano kao dostizanje starije dobi u dobrom zdravlju – bez pojave invaliditeta, dišnih tegoba, kroničnih bolesti, depresije ili kognitivnih oštećenja.

Konkretno, zamijećeno je da su ispitanici s najvišim unosom prehrambenih vlakana tijekom 10 godina praćenja doživjeli zdravu starost u 80 % slučajeva.

Neočekivano, unos šećera nije se pokazao povezanim s uspješnim starenjem, no istraživači su ovo pripisali općenito niskom unosu šećera i, prije svega, šećerom zaslađenih pića kod većine ispitanika.

Izvor: The Journal of Gerontology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vlakna,

Komentari