Prehrambena vlakna i karcinom grkljana

Datum objave: 01. 01. 2005.

Uvod
Zdrava prehrana često se u istraživanjima pokazala kao važan čimbenik zdravlja. Novije istraživanje talijanskih liječnika pokazalo je da zdrava prehrana, što u ovom slučaju podrazumijeva prehranu s mnogo vlakana, odnosno dijeta koja obiluje voćem i povrćem, može spriječiti razvijanje karcinoma grkljana.
Karcinom larinksa je dijagnoza koja u većini slučajeva zahtjeva kirurško tretiranje malignog procesa, što često znači potpuno odstranjivanje samog grkljana.
Studija
Autori studije usporedili su prehrambene navike 527 osoba s karcinomom laringksa s oko 1.300 bolničkih pacijenata kod kojih nije bio prisutan karcinom laringksa. Našli su da je dijeta s više voća i povrća povezana s manjim rizikom za spomenuti karcinom.
Voće i povrće bilo je povezano s manjim rizikom laringalnog karcinoma, dok vlakna porijeklom samo iz žitarica nisu bila povezana s karcinomom. Autori sumnjaju da je nedostatak protektivnog učinka vlakna iz žitarica posljedica rafiniranja većine proizvoda od žitarica koje su se najčešće konzumirale u praćenoj populaciji. Prema navodima stručnjaka, škrob iz žitarica vjerojatno poništava bilo kakav zaštitni učinak vlakana. Stoga bi prelazak s rafiniranih na prirodne integrirane žitarice trebao rezultirati smanjenjem rizika za karcinom.
Točan mehanizma kojim vlakna smanjuju rizik karcinoma za sada još ostaje nepoznat.
Osim što vlakna smanjuju rizik za spomenuti karcinom, njihov povećani unos u organizam kroz prehranu također je često povezan sa zdravijim načinom života. Osobe koje jedu više voća i povrća time češće zamjenjuju masti, bjelančevine i rafinirane žitarice u prehrani.
Teško je reći da li je uočeno smanjenje rizika povezano samo s povećanim unošenjem vlakana, ili tome pridonose i neki drugi nutrijenti, poput vitamina C i beta karotena.
Do sada nije dokazana čvršća povezanost između genetskog nasljeđivanja i rizika za karcinom grkljana.
Umjesto toga, dosadašnja istraživanja pokazuju da je najvažniji čimbenik rizika način življenja, prije svega pušenje i konzumacija alkohola. Studija je pokazala je viši obrazovni stadij bio povezan s povećanim rizikom u proučavanom uzorku.
Zaključak
Jedite više voća i povrća, a smanjite potrošnju rafiniranih proizvoda, jer to može smanjiti rizik za mnoge karcinome, a ne samo za karcinoma grkljana, poručuju na kraju istraživači.

Piše: Strahimir Sučić, dr. med.
Reference: Annals of Oncology 2003;14:162-167.

Izvor: [url="#"] Medicina.hr [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari