Maja Biličić

Datum objave: 13. 02. 2019.

Znanstvenici su u nedavno objavljenom preglednom radu povezali visok unos prehrambenih vlakana i cjelovitih žitarica s nižim rizikom od moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva.

Podatke za pregledni rad preuzeli su iz 185 opservacijskih studija u kojima je sveukupno sudjelovalo 4635 zdravih odraslih ispitanika. Usredotočili su se na pojavu prijevremene smrti i učestalosti koronarne bolesti srca, kardiovaskularne bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva.

Otkrili su da povećanje unosa prehrambenih vlakana od 8 g na dan smanjuje smrtnost i učestalost koronarne bolesti srca, pojavu dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva za 5-27%. Unos od čak 25-29 g prehrambenih vlakana na dan može dovesti i do zaštite od moždanog udara i karcinoma dojke.

Drugim riječima, sa svakim povećanjem unosa cjelovitih žitarica od 15 g na dan ukupna smrtnost i učestalost koronarne bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva smanjuje se za 2-19%.

Međutim, znanstvenici pozivaju na oprez pri interpretaciji rezultata jer pregledni rad uključuje tek nekolicinu istraživanja, a dobiveni su podaci raznoliki. Također, istraživanja su temeljena na samoprocjeni unosa ugljikohidrata, koja često može biti pogrešna. Znanstvenicima je prioritet poboljšati preciznost procjene unosa kako bi u budućim istraživanjima prehrane imali što točnije podatke.

Izvor: The Lancet
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari