Datum objave: 15. 12. 2014.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Illinoisu u novom istraživanju koje predstavlja nastavak njihove studije iz 2012. godine, detaljno je istražila raznolikost i aktivnost crijevne mikroflore nakon obogaćivanja prehrane prehrambenim vlaknima.

U prijašnjoj studiji 20 zdravih muškaraca prošlo je tri faze uzimanja dodataka prehrambenih vlakana. Tijekom različitih perioda studije svakodnevno su unosili ili 21 g polidekstroze ili 21 g topljivih prehrambenih vlakana kukuruza ili placebo pripravke koji nisu sadržavali vlakna. Tada prikupljeni uzorci stolice poslužili su u novom, detaljnijem istraživanju utjecaja navedenih prehrambenih vlakana, koji se često koriste kod obogaćivanja hrane u industriji, na crijevnu mikrofloru ispitanika.

Glavno saznanje novog istraživanja je da su dodaci prehrambenih vlakana pokazali učinak na povećanje zastupljenosti bakterija koljena Bacteroidetes u crijevnoj mikroflori. Navedeni učinak smatra se poželjnim budući da se povećana zastupljenost te skupine bakterija povezuje s nižim indeksom tjelesne mase domaćina.

Iako nije poznato u kojoj mjeri bi promjene u mikroflori mogle pomoći u procesu smanjenja tjelesne mase, mnoga istraživanja već su potvrdila da prehrambena vlakna igraju bitnu ulogu u borbi s viškom kilograma. Budući da je primijećeno da se prestankom uzimanja dodataka prehrambenih vlakana crijevna mikroflora vraća u prijašnje stanje, autori naglašavaju da je za prave blagotvorne učinke nužno unositi dovoljnu količinu vlakana svaki dan.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari