Josip Rešetar

Datum objave: 25. 04. 2018.

Prema novoj studiji, osobe čija prehrana obiluje povrćem, voćem i žitaricama, odnosno prehrana što sličnija smjernicama DASH dijete, imaju manji rizik od razvoja depresije.

DASH dijeta se, inače, najčešće koristi u svrhu smanjenja rizika od krvožilnih bolesti, a karakterizira je konzumacija voća, povrća, žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda te minimalna konzumacija zasićenih masnih kiselina i šećera.

Budući da su depresija i razne krvožilne bolesti učestalije kod starijih osoba znanstvenici su odlučili ispitatati može li prehrana koja smanjuje rizik od krvožilnih bolesti ujedno utjecati i na smanjenje rizika od depresije.

Šestogodišnje istraživanje obuhvatilo je 964 ispitanika prosječne dobi 81 godine. Ispitanici su jednom godišnje ispunjavali upitnik o prehrambenim navikama te upitnik u kojem su opisali simptome depresije.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika čija je prehrana pratila smjernice DASH dijete zabilježen za 11 % niži rizik od depresije u odnosu na ispitanike sa zapadnjačkim tipom prehrane – visok udio šećera, zasićenih masti i nizak udio voća i povrća.

Budući da istraživanje pokazuje samo poveznicu između DASH dijete i depresije, potrebna su dodatna istraživanja koja će pronaći točne komponente DASH dijete koje utječu na prevenciju depresije u kasnijoj životnoj dobi.

Izvor: American Academy of Neurology

Pošalji prijatelju na email

Komentari