Predviđa li porođajna tjelesna masa sklonost slanom?
Poznato je da su porođajna tjelesna masa i visok unos soli tj. natrija povezani s hipertenzijom. Ono što se ne zna je da li porođajna tjelesna masa utječe na prihvaćanje slanog okusa..
Istraživanje objavljeno u novom broju časopisa European Journal of Clinical Nutrition pokušava otkriti ovu povezanost. Prihvaćanje slanog okusa je definirano kao količina slane vode popijena nakon test-otopine (također otopine natrij-klorida).
Djeca su testirana u dobi od 2 i 6 mjeseci te u dobi od 3 i 4 godine; porođajna tjelesna masa sve djece je bila veća od 2,5 kg. Rezultati su pokazali obrnutu proporcionalnost porođajne tjelesne mase i sklonosti slanom okusu tijekom prve 4 godine života.
Dodatna istraživanja bi trebala pokazati da li sklonost slanoj hrani u ranoj životnoj dobi predviđa budući unos soli i kako to utječe na krvni tlak.