Datum objave: 29. 07. 2015.

Novo dansko istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Epidemiology pokazalo je da kava ne povećava niti smanjuje rizik od razvoja bolesti povezanih s „nezdravim“ načinom života, poput pretilosti i dijabetesa.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni u jednom opsežnom danskom javnozdravstvenom istraživačkom projektu koji je obuhvatio oko 93 000 odraslih osoba. Istraživanje se temeljilo na proučavanju tzv. gena za kavu, odnosno, proučavane su određene varijante specifičnih gena za koje je poznato da su povezani s utjecajem kave na organizam te da mogu pomoći u predviđanju cjeloživotne učestalosti konzumacije kave pojedinaca.

Ovi geni, primijećeno je, nisu bili povezani s kroničnim nezaraznim bolestima koje uzrokuju nepoželjne životne navike poput, primjerice, nepravilne prehrane. Stoga su autori zaključili kako rezultati upućuju da redovito ispijanje kave ne predstavlja nezdravu naviku, odnosno ne povećava rizik od pretilosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari