Predstavlja li bijeli kruh rizik za zdravlje?

Datum objave: 09. 11. 2004.

Prema australskoj studiji, uživanje u bijelom kruhu može Vas stajati zdravlja. Naime, nakon četvorogodišnjeg praćenja prehrambenih navika preko 36000 Australaca, istraživači su zaključili da povećan unos bijelog kruha i namirnica bogatih škrobom povećava rizik za razvoj dijabetesa..

Rezultati su se bazirali na podacima dobivenim iz upitnika frekvencije i dijagnozama dijabetesa postavljenima za vrijeme trajanja studije. Posebna pozornost pri tome, obratila se na glikemijski indeks (GI)namirnica koje su unosili sudionici studije.

Pokazano je da osobe koje konzumiraju najviše bijelog kruha – više od 17 kriški tjedno – imaju najveći rizik za razvoj dijabetesa.
Unos namirnica visokog GI može rezultirati porastom tjelesne mase što nadalje povećava rizik za razvoj dijabetesa. Isto tako, povećan unos namirnica visokog GI može uzrokovati inzulinsku rezinstenciju, što je korak do razvoja dijabetesa.

Izvor : Diabetes Care, November 2004; vol 27: pp 2701-2706

Pošalji prijatelju na email

Komentari