Vitaminoteka

Datum objave: 11. 09. 2015.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology ukazuje kako bi upotreba dodataka joda u trudnoći mogla značiti velike uštede za društvo i zdravstveni sustav.

Jod se ne proizvodi prirodno u tijelu stoga se mora unositi hranom kao što su mliječni proizvodi i morske alge ili dodacima prehrani. Jodirana sol je također važan izvor joda međutim u europskim kućanstvima se sve manje soli hrana što znači i manje iskoristivog joda.

Problem nedovoljnog unosa joda je posebno aktualan među trudnicama i dojiljama budući da nedovoljan unos joda tijekom trudnoće može dovesti do značajnih mentalnih oštećenja i usporenog razvoja u djece što za posljedicu ima niži kvocijent inteligencije. S obzirom da se procjenjuje kako 2/3 trudnica u Europi ne unosi dovoljno joda univerzalno nadomještanje ovog važnog minerala za vrijeme trudnoće bi moglo biti od značajne koristi.

Vođeni time, tim istraživača sa Sveučilišta u Birminghamu je upotrebom matematičkog modela ispitao financijsku isplativost rutinskog nadomještanja joda dodacima prehrani u trudnica. U obzir su uzeli uštedu nacionalnog zdravstvenog sustava te financijsku korist cijelog društva koja bi proizašla iz veće zarade djece na temelju višeg kvocijenta inteligencije. Rezultat istraživanja bila je procjena kako bi financijska korist od rutinskog nadomještanja joda u trudnoći iznosila oko 199 funti po trudnici za nacionalni zdravstveni sustav te 4476 funti po djetetu za cijelo društvo, dok bi prosječni porast IQ u djece iznosio značajnih 1.22 boda.

Zaključno, autori studije smatraju kako dodatak joda u prenatalne pripravke donosi brojne koristi za dijete i zdravstveni sustav.

Pošalji prijatelju na email

Komentari