Datum objave: 29. 11. 2012.

Navika pijenja mlijeka u djetinstvu može donijeti prednosti za cijeli život uključujući poboljšanje fizičkih sposobnosti te ravnoteže u starijoj dobi, piše u studiji objavljenoj u časopisu Age & Aging. Prema rezultatima studije, povećanje unosa mlijeka za jednu šalicu dnevno povezano je s 5% bržim vremenom hodanja te 25% manjom šansom za slabu ravnotežu u starosti.

Britanski istraživači koristili su podatke dviju velikih, prethodno objavljenih, prehrambenih studija sa ciljem prikupljanja podataka o prehrambenim navikama u djetinstvu preko 1500 osoba dobi između 62 i 86. Mjerili su utjecaj prehrane, posebice mlijeka, proteina, kalcija i masnoća na trenutnu tjelesnu spremnost te pokretljivost u godinama koje slijede. Stariji sudionici studije sudjelovali su brojnim aktivnostima uključujući hodanje, dizanje i spuštanje te im je testirana sposobnost održavanja ravnoteže.

Uz brojne zdravstvene prednosti konzumiranja mlijeka u djetinstvu, rezultati studije su pokazali kako osobe koje su u djetinstvo pile mlijeko imaju od toga značajne koristi kasnije u životu. Nadalje, uočeno je da osobe koje za doručak piju mlijeko imaju nutritivno vrijedniji doručak u odnosu na osobe koje mlijeko ne piju. Jutarnja šalica mlijeka osigurava djeci nutrijente potrebne za dan te blagodatima koje traju dulje od jutra.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari