Ela Lučić

Datum objave: 10. 06. 2020.

Prvim sustavnim pregledom istraživanja na temu unosa ribljeg ulja kao dodatka prehrani kod sportaša ustanovljen je niz pozitivnih djelovanja na zdravlje, uključujući kognitivnu funkciju, zdravlje imunosnog i kardiovaskularnog sustava te oporavak mišića. Znanstvenici su se usredotočili isključivo na randomizirana ispitivanja kontrolirana placebom kod sportaša.

Potrebe sportaša za eikozapentaenskom (EPA, engl. eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenskom (DHA, engl. docosahexaenoic acid) masnom kiselinom često su povećane u odnosu na opću populaciju. Prednosti su primijećene u raznim sportovima, uključujući i nogomet. Engleski znanstvenici identificirali su 32 znanstvena rada koja su ispunila njihove kriterije za uključivanje u studiju. S obzirom na sposobnosti, sudjelovali su sportaši u rasponu od rekreativnog do elitnog, a uključeni su i olimpijski te profesionalni sportaši. Doze omega-3 masnih kiselina kretale su se u rasponu od 300 do 2400 mg EPA dnevno i od 400 do 1500 mg DHA dnevno. Ukupno 70% randomiziranih kontroliranih ispitivanja bilo je usredotočeno na muškarce. 

Znanstvenici su utvrdili kako su upalni procesi u tijelu bili najčešće proučavana varijabla u radovima, i dok je primijećen dosljedan učinak na prigušivanje sinteze faktora nekroze tumora-alfa iz skupine citokina, podaci za ostale markere upale nisu bili relevantni. Uočeni su dosljedni učinci na oporavak mišića kada su se proučavale varijable poput boli mišića, skoka s predpripremom i aktivnosti kreatin kinaze. 

U pogledu potencijalnih prednosti uzimanja ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani na kognitivnu funkciju, pronađeni su pozitivni učinci na vrijeme reakcije i raspoloženje te su bili konzistentni u svim sportovima. 

Vezano uz nedostatke istraživanja, autori studije napominju važnost provedbe budućih studija u kojima bi se mjerili biomarkeri koji daju uvid u razine omega-3 masnih kiselina u tijelu. Također, potrebno je procijeniti potencijalne učinke visoke i niske razine omega-3 masnih kiselina na živčano-mišićnu izvedbu, metabolizam kostiju, oporavak od ozljeda, bronhokonstrikciju izazvanu vježbanjem, rizik od bolesti i rizik od iznenadne srčane smrti u sportaša

Zaključno, znanstvenici smatraju kako bi daljnje studije vezane uz unos ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani trebale uključivati rezultate koji opisuju razinu učinka te analizirati kontaminante i sadržaj dodataka prehrani.

Izvor: Advances in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari