Ela Lučić

Datum objave: 31. 08. 2021.

Stručnjaci smatraju kako je vrijeme obroka važan čimbenik u kontroli tjelesne mase.

U nedavno provedenoj studiji, pretpostavili su kako konzumacija hrane s visokim udjelom energije i šećera, poput čokolade, ujutro ili navečer tijekom kraćeg razdoblja, može utjecati na ravnotežu energije i različito utjecati na raspodjelu tjelesne masti.

Znanstvenici iz Španjolske su u randomizirano kontrolirano unakrsno ispitivanje uključili 19 žena u postmenopauzi, u dobi od 48 do 56 godina, s normalnim indeksom tjelesne mase. Ispitanice su uzimale 100 grama čokolade ujutro (unutar 1 sata nakon buđenja) ili navečer (unutar 1 sata prije spavanja) ili ju uopće nisu konzumirale. Svaka intervencija trajala je dva tjedna, s razdobljem ispiranja između intervencija. Ispitanice su se suzdržavale od konzumacije bilo koje druge čokolade te su bilježile dnevni unos hrane. Autori studije izmjerili su tjelesnu masu, opseg struka, razinu apetita te tjelesnu temperaturu i tjelesnu aktivnost ispitanica. Također, izmjerili su trajanje sna i razinu kortizola u uzorku sline.

Rezultati su pokazali kako u ispitanica nije uočen značajan porast tjelesne mase dok su konzumirale čokoladu, ali je primijećeno smanjenje opsega struka u skupini koja je konzumirala čokoladu u jutarnjim satima.

Iako su ispitanice u razdoblju konzumacije čokolade imale povećan unos energije (dodatnih 542 kcal), zabilježeno je kako su spontano smanjile unos energije za 16%, osobito u jutarnjim satima. Ispitanice su bile manje gladne, a želja za slatkom hranom uvelike se smanjila kada su konzumirale čokoladu navečer ili ujutro. Također, uočeno je povećanje tjelesne aktivnosti za 6,9% kada su ispitanice konzumirale čokoladu u večernjim satima, u usporedbi s kontrolnom skupinom. U skupini koja je konzumirala čokoladu ujutro zabilježena je povećana stopa oksidacije lipida. Autori studije smatraju kako su za to zaslužni spojevi teobromin i drugi metilksantini prisutni u čokoladi, kao i flavanoli katehin i epikatehin, za koje je dokazano kako povećavaju termogenezu i oksidaciju lipida.

Čini se kako je konzumacija čokolade ujutro također rezultirala smanjenjem razine glukoze natašte. Za navedeni učinak mogao bi biti zaslužan kakao koji smanjuje brzinu probave i apsorpcije ugljikohidrata. To je u skladu s prethodno uočenom obrnutom povezanošću između unosa čokolade i incidencije dijabetesa tipa 2, napominju znanstvenici.

Promatrajući promjene u sastavu mikrobiote ispitanica, znanstvenici su otkrili kako je konzumacija čokolade tijekom večernjih sati značajno povećala proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, poput acetata i propionata, u usporedbi sa skupinom koja nije konzumirala čokoladu. Međutim, autori studije ističu nedostatak raznolikosti te malu veličinu uzorka, stoga je u budućnosti potrebno provesti studije većeg opsega.

Izvor: The FASEB Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, prejedanje,

Komentari