Magdalena Klepo

Datum objave: 19. 10. 2023.

Autoimune bolesti nastaju zbog pretjerane reakcije imunosnog sustava na tvari, organizme i tkiva koja se prirodno nalaze u našem organizmu.

Drugim riječima, imunosni sustav osobe s autoimunom bolešću „napada“ vlastiti organizam jer ga prepoznaje kao nešto strano. Danas se zna za preko 80 različitih vrsta autoimunih bolesti koje se javljaju kod ljudi, a od kojih boluje oko 11-20 % svjetske populacije. Uzroci nastanka autoimunih bolesti još uvijek nisu u potpunosti jasni, ali poznato je da se takve bolesti ne razvijaju uslijed jednog čimbenika, već kombinacije više njih.

Za liječenje autoimunih bolesti i dalje nema specifičnog lijeka pa se za ublažavanje simptoma uglavnom propisuju imunosupresivi (lijekovi koji suzbijaju imunološki sustav), steroidi i protuupalni lijekovi. Promjena životnih navika koja uključuje zdravu prehranu i uvođenje tjelesne aktivnosti također može biti od pomoći. Međutim, sve navedene intervencije neće ukloniti i izliječiti uzrok bolesti te će bolest i dalje biti prisutna.

Kako se sve više ljudi okreće prirodnim načinima za ublažavanje tegoba uzrokovanih autoimunim bolestima, znanstvenici su posljednjih godina svoja istraživanja usmjerili ka njihovoj identifikaciji. Nedavno istraživanje otkrilo je potencijalno važnu ulogu koju dodaci prehrani s đumbirom mogu imati u kontroli upale kod osoba oboljelih od autoimunih bolesti. Studija je bila usmjerena na proučavanje utjecaja uzimanja đumbira u obliku dodatka prehrani na neutrofile, vrstu bijelih krvnih stanica koje štite organizam od bakterijskih i gljivičnih infekcija te ostalih uzroka upalnih stanja. Poseban naglasak studija je imala na proučavanje formiranja izvanstanične zamke neutrofila (NET), također poznate pod nazivom NEToza. Izvanstanične zamke neutrofila su mikroskopske strukture nalik paukovoj mreži koje potiču upalu i zgrušavanje, procese koji uvelike pridonose razvoju autoimunih bolesti.

U kliničkom istraživanju, znanstvenici su dokazali da je dnevni unos dodatka đumbira od 20 mg gingerola na dan u razdoblju od sedam dana kod zdravih osoba potaknulo stvaranje kemijskog spoja unutar neutrofila koji se zove cAMP. Visoke razine spoja cAMP inhibirale su NETozu što je ključno u sprječavanju nastanka upalnih stanja karakterističnih za autoimune bolesti.

Ovo istraživanje sugerira da bi dodatak prehrani đumbira mogao značajno pridonijeti liječenju autoimunih bolesti, mijenjajući način na koji funkcioniraju specifične imunosne stanice. Dodaci đumbira u kombinaciji s već postojećim načinima liječenja mogli bi značajno poboljšati terapijske rezultate kod oboljelih.

Izvor: Journal of Clinical Investigation

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: autoimune bolesti, đumbir,

Komentari