Prednosti dijete s niskim GI
Nova studija provedena na životinjama pokazala je da prehrana bogata namirnicama niskog glikemijskog indeksa (GI) može rezultirati gubitkom suvišne tjelesne mase, smanjenjem tjelesnih masnoća te smanjenjem rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti..
Namirnice niskog glikemijskog indeksa karakterizira nizak sadržaj šećera ili sposobnost sporog i postupnog otpuštanja šećera. U namirnice niskog GI spadaju voće, povrće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, dok namirnice od bijelog brašna i one sa visokim sadržajem saharoze spadaju u namirnice sa visokim GI.
Prema rezultatima studije, miševi čija prehrana je sadržavala veće količine namirnica visokog GI imaju 71% više tjelesne masti i 8% manje nemasne mase u odnosu na miševe koji su hranjeni namirnicama niskog GI. Također, miševi čija prehrana je sadržavala veće količine namirnica visokog GI, imali su veću razinu triglicerida u krvi – čimbenik rizika za razvoj bolesti srca – te značajno veći porast glukoze i inzulina u krvi – rizičan čimbenik za dijabetes.
Izvor: The Lancet, 2004;364:778-785