Prednosti dijete s niskim GI

Datum objave: 28. 09. 2004.

Nova studija provedena na životinjama pokazala je da prehrana bogata namirnicama niskog glikemijskog indeksa (GI) može rezultirati gubitkom suvišne tjelesne mase, smanjenjem tjelesnih masnoća te smanjenjem rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti..
Namirnice niskog glikemijskog indeksa karakterizira nizak sadržaj šećera ili sposobnost sporog i postupnog otpuštanja šećera. U namirnice niskog GI spadaju voće, povrće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, dok namirnice od bijelog brašna i one sa visokim sadržajem saharoze spadaju u namirnice sa visokim GI.
Prema rezultatima studije, miševi čija prehrana je sadržavala veće količine namirnica visokog GI imaju 71% više tjelesne masti i 8% manje nemasne mase u odnosu na miševe koji su hranjeni namirnicama niskog GI. Također, miševi čija prehrana je sadržavala veće količine namirnica visokog GI, imali su veću razinu triglicerida u krvi – čimbenik rizika za razvoj bolesti srca – te značajno veći porast glukoze i inzulina u krvi – rizičan čimbenik za dijabetes.
Izvor: The Lancet, 2004;364:778-785

Pošalji prijatelju na email

Komentari