Datum objave: 11. 05. 2010.

Znanstvenici sa Sveučilišta Penn State su objavili studiju koja pokazuje kako veličina porcije obroka može biti strateško oružje u nastojanju poticanja većeg unosa hrane s visokim nutritivnim sadržajem i niske energetske vrijednosti kod predškolske djece.

S povećanjem količine povrća koje se nudi djeci kao predjelo za ručak, povećava se i njegov unos u glavnom jelu, tvrde autori studije.

U istraživanju je bilježen unos povrća 51 djeteta u vrtiću u 4 navrata. Djeca su podijeljena u 4 skupine: prva skupina nije dobivala predjelo, druga je dobivala 30 g, treća 60 g, a četvrta 90 g mrkve za predjelo.

Kod djece koja su dobila 30 g mrkve za predjelo povećao se unos brokule, poslužene kao prilog uz glavno jelo, za gotovo 50% u usporedbi s djecom koja nisu dobila mrkvu za predjelo. Djeca koja su dobila 60 g mrkve za predjelo su utrostručila unos brokule.

Rezultati studije se suprotstavljaju tradicionalnom vjerovanju da djeca ne žele jesti povrće te daju ideju roditeljima na koji način postupati kako bi njihova djeca imala zdravu i uravnoteženu prehranu.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, povrće,

Komentari