Ela Lučić

Datum objave: 09. 07. 2021.

Kliničko ispitivanje pokazalo je kako uzimanje galaktooligosaharida (GOS, engl. Galacto-oligosaccharides) može smanjiti anksioznost kod mladih žena.

Iako je u prethodno provedenim studijama na životinjama uočen značajan utjecaj sastava crijevne mikrobiote na razvoj i sazrijevanje mreže živčanih vlakana koje su temelj emocionalnog ponašanja, nije proveden velik broj studija na ljudima.

U nedavno provedenom četverotjednom ispitivanju sudjelovale su 64 žene u dobi od 18 do 25 godina sa samostalno prijavljenom anksioznošću. Ispitanicama je nasumično dodijeljeno uzimanje GOS-a u dozi od 5,5 g dnevno ili placeba tijekom 28 dana. Na početku i na kraju studije procijenjeno je njihovo opće zdravstveno stanje uključujući kvalitetu sna, raspoloženje i razinu stresa. Također, prikupljeni su uzorci stolice kako bi se moglo provesti sekvenciranje sastava mikrobiote crijeva.

Ispitanice koje su uzimale GOS u obliku dodatka prehrani izvijestile su o poboljšanom mentalnom blagostanju i smanjenoj razini anksioznosti.

Nadalje, analiza sekvenciranja sastava mikrobiote pokazala je kako su ispitanice koje su uzimale GOS imale povećanu razinu bakterija iz roda Bifidobacterium u usporedbi s kontrolnom skupinom. Ti rezultati podupiru dokaze kako bakterije iz roda Bifidobacterium mogu blagotvorno djelovati na mentalno zdravlje.

Ovo je prvo ispitivanje na ljudima koje je pokazalo jasnu vezu između uzimanja GOS-a, sastava mikrobiote u crijevima i mentalne dobrobiti, ističu autori studije. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju kako jednostavan i siguran dodatak prehrani koji sadrži prebiotike može poboljšati broj korisnih bakterija u crijevima, a posljedično i mentalno zdravlje kod mladih žena.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email

Komentari