Datum objave: 09. 05. 2016.

Djeca prije rođenja nemaju crijevnu mikrofloru – ona se počinje uspostavljati i razvijati od poroda, a ovom procesu znatno koristi dojenje. Naime, poznato je da majčinom mlijeko „usmjerava“ sastav crijevne mikroflore na način da nudi hranjive tvari specifičnim bakterijskim vrstama u njoj, a ove hranjive tvari, između ostalih, predstavljaju i glikoproteini. Inače, glikoproteini mlijeka sastoje se od proteina i oligosaharida – kratkih lanaca vezanih šećera.

Mnoge korisne bifidobakterije posjeduju enzime koji mogu odvojiti oligosaharide iz glikoproteina, a u novom američkom istraživanju ispitano je mogu li oligosaharidi iz glikoproteina mlijeka poslužiti kao „hrana“ korisnoj bakteriji Bifidobacterium infantis.

Rezultati su pokazali da specifični enzim bakterije B. infantis može odvojiti oligosaharide iz glikoproteina, i to ne samo onih majčinog, već i kravljeg mlijeka. Primijećeno je i da spomenuti oligosaharidi služe kao supstrat za razvoj ove vrste bakterija, ali ne i srodnih bifidobakterija koje se često nalaze u crijevnoj mikroflori odraslih.

Tako je zaključeno da glikoproteini mlijeka, odnosno oligoasaharidi koji se nalaze u njihovoj strukturi, predstavljaju prebiotike za djecu. Smatra se da bi ih stoga bilo korisno uključiti u sastav dojenačkih formula, a mogli bi se dobivati iz kravljeg mlijeka budući da je istraživanje pokazalo da i ono sadrži bioaktivne oligosaharide.

Izvor: Applied and Environmental Microbiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dojenje, prebiotici,

Komentari