Ela Lučić

Datum objave: 20. 11. 2020.

Posljednja dva desetljeća znanstvenici su prikupili velik broj dokaza koji se odnose na ključne uloge koje mikrobiota crijeva i njeni metaboliti imaju u kontroli metabolizma glukoze.

Još uvijek se nastoji u potpunosti razumjeti funkcija crijevnih mikroorganizama u kontroli glikemije, stoga su belgijski znanstvenici pokušali utvrditi može li modulacija sastava crijevne mikrobiote prebioticima identificirati nove lokalne čimbenike u crijevima. U tom se istraživanju identifikacija jedne bakterije ili jednog od njezinih aktivnih metabolita ispituje kao nova potencijalna terapijska strategija.

Tijekom ovog istraživanja, znanstvenici su primijetili kako je pogrešna komunikacija između mozga i crijeva rezultat hiperkontrakcije crijeva. Kako bi bolje razumjeli hiperkontraktilnost crijeva koja se javlja, znanstvenici su analizirali razlike u strukturi crijeva i djelovanju prebiotika na mikrobiotu crijeva kod zdravih miševa i onih s dijabetesom. Primijetili su ozbiljan nedostatak određenog lipida kod miševa, kao i kod osoba s dijabetesom. Ispostavilo se kako je ovaj specifični lipid ključan za obnavljanje upotrebe šećera izravnim djelovanjem na crijeva. Istraživanje je omogućilo stručnjacima bolje razumijevanje važne uloge crijevne mikrobiote u promjeni razine proizvodnje bioaktivnih lipida, što dovodi do obnavljanja komunikacije između crijeva i mozga.

Jedno od ključnih otkrića studije je da modulacija sastava mikrobiote crijeva pomoću prebiotika poboljšava homeostazu glukoze djelujući na crijevni živčani sustav.

Otkrivanje načina djelovanja sastava crijevne mikrobiote na živčani sustav crijeva moglo bi predstavljati sigurnu i inovativnu terapijsku strategiju za pacijente s dijabetesom. Znanstvenici ističu kako mogućnosti liječenja mogu uključivati ​​modificiranje tjelesne proizvodnje takvih lipida ili njihov oralni unos, što se trenutno ispituje.

Izvor: Gut

Pošalji prijatelju na email

Komentari