Ela Lučić

Datum objave: 14. 09. 2021.

Uzimanje prebiotika obogaćenog inulinom i laktulozom može rezultirati povećanjem broja bakterija iz roda Bifidobacterium u crijevima i potisnuti ekspresiju markera resorpcije kostiju u sportašica, prema rezultatima nove studije iz Japana.

Potencijalne koristi prebiotika za zdravlje prvi put su objavljene prije mnogo godina i povezane su s induciranim promjenama u mikrobioti koje rezultiraju proizvodnjom kratkolančanih masnih kiselina. One smanjuju pH vrijednost unutar debelog crijeva, pospješujući topljivost prisutnog kalcija, a time i njegovu resorpciju u organizmu.

U pilot-istraživanje znanstvenici su uključili 29 sportašica dobi između 18 i 25 godina. Ispitanice su bile gimnastičarke, nogometašice, trkačice na srednje i duge staze te umjetničke klizačice. Dodijeljeno im je svakodnevno uzimanje prebiotika u obliku dodatka prehrani koji je sadržavao 2,5 grama inulina i 1 gram laktuloze tijekom 12 tjedana.

Kao što je uočeno i u prethodno provedenim studijama, broj bakterija iz roda Bifidobacterium značajno se povećao kao odgovor na uzimanje prebiotika.

Naime, do trećeg tjedna studije broj bakterija bio je značajno veći u odnosu na početnu vrijednost. Znanstvenici su se usredotočili na marker koštane resorpcije nazvan TRACP 5b (tartarat rezistentna kisela fosfataza). Rezultati su pokazali kako su se razine TRACP-5b u serumu značajno smanjile nakon 12 tjedana, u usporedbi s razinama na početku studije.

Važno je istaknuti kako u ispitanica nisu otkrivene značajne promjene u parametrima tjelesnog sastava, uključujući tjelesnu masu i udio tjelesne masti. Dobiveni rezultati mogli bi se pokazati korisnima u sprečavanju problema povezanih sa zdravljem kostiju među sportašicama, naveli su autori studije.

Izvor: Sports

Pošalji prijatelju na email

Komentari