S obzirom na pretilost kao sve veći javnozdravstveni problem i visoki postotak pretilosti u sve mlađoj populaciji, ne čudi da je svijest o prehrani na sve većem nivou. Više od 20% djece školske dobi (u razvijenim zemljama) je pretilo, a upravo ta dobna skupina najveći je potrošač čokolade i slatkiša. Stoga bi bilo idealno u tu nezdravu, ali često konzumiranu skupinu namirnica udahnuti dozu zdravlja.
Tako je skupina znanstvenika nedavno pronašla formulu za do sada najveću redukciju štetnih kalorija (sadržanih poglavito u šećeru i nešto u mastima) u mliječnoj čokoladi. Optimalnim omjerom inulina i polidekstroze moguće je za čak 25 kalorija smanjiti energetsku vrijednost čokolade a da pritom ostane maksimalno očuvana originalna teksturam mekoća i okus proizvoda.
S ozirom na prebiotičko djelovanje inulina, a time i povoljni učinak na probavni sustav, ne čudi što su rasprave o skorašnjoj pojavi takvih čokolada na policama u punom jeku.
Izvor: Journal of Texture Studies, Vol 40, October 2009