Ela Lučić

Datum objave: 12. 08. 2020.

Milijuni ljudi pate od depresije širom svijeta, a najčešći načini liječenja depresije su antidepresivi i psihološko savjetovanje. Međutim, znanstvenici nastoje ispitati može li promjena prehrambenih navika biti jednako učinkovita.

Ovaj pregledni rad obuhvatio je 7 studija objavljenih između 2003. i 2019. godine u kojima se proučavao potencijalni terapeutski učinak prebiotika i probiotika u odraslih osoba s depresijom ili anksioznim poremećajima. U odabranim studijama ispitano je sveukupno 12 različitih probiotičkih sojeva, s naglaskom na sojeve Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei i Bifidobacterium bifidium. Znanstvenici su se posebno fokusirali na ispitivanje kvantitativnih parametara u pacijenata s kliničkom dijagnozom depresije ili anksioznih poremećaja.

Od 12 ispitivanih sojeva probiotika, znanstvenici su otkrili kako je njih 11 potencijalno korisno. U svim studijama uočeno je značajno smanjenje simptoma anksioznosti te su zabilježene klinički važne promjene u biokemijskim markerima anksioznosti ili depresije primjenom probiotika ili kombinacije prebiotika i probiotika. Studije su se razlikovale s obzirom na dizajn i korištene metode.

Međutim, u svim studijama je zaključeno kako primjena probiotika samostalno ili u kombinaciji s prebioticima može biti povezana s mjerljivim smanjenjem simptoma depresije.

Autori preglednog rada tvrde kako probiotici mogu pomoći u smanjenju sinteze kemijskih tvari koje uzrokuju upalu. Međutim, ističu kako je teško donijeti konačan zaključak jer su sve studije bile kratkog trajanja i uključivale su mali broj ispitanika. Također, oboljeli od depresije ili anksioznosti često pate od drugih stanja, poput sindroma iritabilnog crijeva.

Znanstvenici primjećuju kako učinak probiotika može biti dvojak: mogu izravno ublažiti simptome depresije u skladu s rezultatima njihove meta analize ili mogu blagotvorno djelovati na doživljaj pacijenata s mentalnim poremećajem ublažavanjem dodatnih komorbiditeta. Zaključno, dobiveni preliminarni rezultati ukazuju na potrebu za daljnjim istraživanjima većeg opsega i provedenog tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Izvor: BMJ Nutrition Prevention & Healt

Pošalji prijatelju na email

Komentari