Magdalena Klepo

Datum objave: 19. 01. 2024.

Svi znamo da svakodnevni odabir hrane ima značajan utjecaj na naše zdravlje. Međutim, znamo li da pravilnom prehranom možemo produljiti životni vijek za čak nekoliko godina? Prema novoj studiji, određeni obrasci prehrane, posebice oni koji uključuju cjelovite žitarice i orašaste plodove, mogu pridonijeti produljenju životnog vijeka i do jednog desetljeća.

Procjenjuje se da je u Ujedinjenom Kraljevstvu nekvalitetna prehrana povezana s čak 75 000 preuranjenih smrtnih ishoda godišnje, od čega se gotovo 17 000 odnosi na dobnu skupinu od 15 do 70 godina. Prethodne studije ističu da određeni obrasci prehrane mogu produljiti životni vijek za čak 12 godina. Iako pretpostavljamo da je pridržavanje pravilne prehrane u mlađoj životnoj dobi povezano s najboljim rezultatima u pogledu produljenja životnog vijeka, nova studija ukazuje da određeni obrasci prehrane mogu utjecati na životni vijek čak i ako se počnu primjenjivati u starijoj životnoj dobi.

Nedavno provedena studija proučavala je učinak različitih obrazaca prehrane na očekivani životni vijek te je pokušala dati odgovor na pitanje može li se konzumacija određenih namirnica povezati s duljim životom. Također, cilj je bio istražiti utječe li pridržavanje britanskog Eatwell vodiča na produljenje životnog vijeka, budući da trenutno manje od 0,1 % stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva slijedi njegove smjernice.

Općenito, obrazac prehrane koji je studija povezala s duljim životnim vijekom sastojao se od visokog unosa mlijeka i mliječnih proizvoda, orašastih plodova i mahunarki te povrća; niskog unosa rafiniranih žitarica i prerađenog mesa; relativno niskog unosa crvenog mesa i zaslađenih napitaka te umjerenog unosa cjelovitih žitarica, ribe, voća i bijelog mesa. Nadalje, obrazac prehrane povezan s najvišom smrtnošću nije sadržavao ili je sadržavao male količine voća i povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki, mlijeka i mliječnih proizvoda te ribe i bijelog mesa uz istovremeno visoki unos jaja, rafiniranih žitarica, prerađenog mesa te zaslađenih napitaka.

Najveći dobici u pogledu očekivanog životnog vijeka, povezani su s povećanjem unosa cjelovitih žitarica i orašastih plodova te smanjenjem unosa prerađenog mesa i zaslađenih napitaka.

Prema rezultatima studije, odrasle osobe koje slijede prosječne obrasce prehrane mogu dobiti oko tri dodatne godine života prelaskom na prehranu povezanu s dugovječnošću, pod uvjetom da su te promjene održive. Nadalje, osobe koje prijeđu s izrazito nekvalitetnih prehrambenih obrazaca na prehranu povezanu s dugovječnošću mogli bi dobiti otprilike jedno desetljeće dodatnog života. Također je uočeno da za one koji imaju 70 godina, još nije kasno da promijene svoju prehranu. Iako je u tom slučaju dobiveni dodatni životni vijek manji, još uvijek je značajan.

Osobe dobi od 70 godina, koje prijeđu s prosječne prehrane na prehranu povezanu s dugovječnošću mogu očekivati dodatnih 1,5 godina, dok osobe koje prijeđu s nekvalitetnih prehrambenih obrazaca mogu dobiti oko četiri do pet dodatnih godina.

Trajno poboljšanje prehrane kod srednjovječnih osoba može produljiti životni vijek za oko 3 godine, dok kod osoba s nekvalitetnim prehrambenim obrascima može dovesti do produljenja životnog vijeka za čak 10 godina. Određene skupine namirnica, poput cjelovitih žitarica i orašastih plodova trebale biti posebno istaknute prilikom usmjeravanja pacijenata te razvoja i provođenja intervencija javnog zdravstva.

Izvor: Nature Food

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pravilna prehrana, životni vijek,

Komentari