Pravilnom prehranom do veće produktivnosti
Pravilna prehrana povećava produktivnost zaposlenika, a oni pretili , dokazano je istraživanjem Ujedinjenih Naroda, dvostruko češće izostaju s posla od onih u formi..
Hamburger iz fast-fooda, divovski sendvič ili vrećica nečega s nikakvom nutricionističkom vrijednošću iz automata na poslu predstavljaju veću opasnost od toga da vam je samo neugodno u želucu nakon ručka. Naime, to vašu tvrtku najvjerojatnije čini manje produktivnom.
Globalna cijena toga mjeri se u milijardama dolara koji se godišnje izgube zbog niže produktivnosti, uzmemo li u obzir da su, zbog prehrane bogate mašću i šećerom, zaposlenici u opasnosti od diabetesa i bolesti povezanih s debljinom, tvrdi Christopher Wanjek, autor knjige o prehrani na radnom mjestu.
On je, u "Hrani na poslu", istraživanju što ga je naručio Međunarodni ured za rad Ujedinjenih Naroda, objavio da je pretilost kriva za čak sedam posto ukupnih troškova liječenja u industrijaliziranim državama.
Vjerojatnost da će predebeli radnici izostati s posla dva je puta veća nego u radnika koji su u formi, navodi Wanjek, te dodaje da je u 1995. godini u Sjedinjenim Državama ukupni trošak koji se pripisuje pretilosti iznosio 99,2 milijarde dolara.
Istraživanje "Hrana na poslu" navodi i sljedeće primjere inovativnih programa poboljšanja prehrane:
* Zdrave kantine, poput one u tvornici dijelova kalupa za injekcijsko prešanje plastike Husky u kanadskom Ontariju, u kojoj su crveno meso i u ulju pržena jela zabranjena, a uz svako jelo služe se tri priloga od povrća.
* Poučavanje uličnih prodavača u higijeni i sigurnosti hrane u Južnoj Africi, Tanzaniji i Indiji.
* Sufinancirani bonovi za hranu u restoranima i prodavaonicama hrane u Brazilu, Mađarskoj, Francuskoj, Švedskoj, Indiji, Libanonu i Kini.
Cijeli članak pročitajte na portalu Lidera ili [url="#"] kliknite ovdje [/url]