Datum objave: 02. 02. 2011.

Istraživači sa Sveučilišta Navarra i Las Palmas de Gran Canaria pokazali su da unos trans-masnih kiselina i zasićenih masnića mogu povećati rizik za razvoj depresije, dok maslinovo ulje, s druge strane, taj isti rizik smanjuje.

Rezutate su dobili šestogodišnjim praćenjem 12059 dobrovoljaca kojima su, na početku te na kraju studije, analizirane prehrambene i životne navike te zdravstveni status. I dok na početku studije nitko nije patio od depresije, do kraja studije zabilježeno je 657 novih slučajeva depresije. Sve ove osobe koje su patile od depresije imale su povišen unos trans-masnih kiselina, za koje se utvrdilo da rizik od razvoja depresije povećavaju za 48% (u odnosu na osobe koje ove masne kiselina ne konzumiraju ili konzumiraju u najmanjoj mogućuj mjeri). Također je pokazano da, što više trans-masnih kiselina osobe koje pate od depresije konzumiraju, to je njihova bolest teža.

Istovremeno, istraživači su utvrdili da višestrukonezasićene masne kiseline te maslinovo ulje smanjuju rizik za razvoj depresije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari