Pravilna prehrana smanjuje rizik od astme

Datum objave: 01. 01. 2005.

Znanstvenici smatraju da je uloga prehrane neiscrpna tema u prevenciji plućnih bolesti, stoga ne čudi što postoji toliko veliki broj istraživanja vezanih na ovu temu..

U istraživanju koje je provedeno u Bugarskoj proučavala se prehrana u više od 20 000 djece iz šest zemalja srednje i istočne Europe. Rezultati su otkrili jasnu povezanost stalnog kašlja ili otežanog disanja sa rijetkim konzumiranjem ribe (manje od jednom mjesečno) i voća.

Ovo je još jedno u nizu istraživanja koje je potvrdilo da izbalansirana prehrana, koja uključuje svježe voće i povrće ali i rubu poboljšava dišne funkcije u djece te može pomoći u smanjenju rizika od astme.

Naime pozitivan učinak ribe pripisuje se sadržaju ?-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja, koje imaju protunadražujući efekt, dok voće i povrće predstavlja dobar izvor vitamina, minerala i vlakana, koji mogu spriječiti oksidacijske procese te djelovanje bakterija i virusa što može pomoći u detoksikaciji i stimulaciji imunog sustava.

Pošalji prijatelju na email

Komentari