Maja Biličić

Datum objave: 11. 03. 2019.

Nova istraživanja donijela su dokaze o tome da je redovita tjelesna aktivnost povezana s boljim prehrambenim navikama.

Znanstvenici su u svrhe istraživanja proučavali 2680 mladih odraslih osoba dobi 18 do 35 godina koje se nisu redovito bavile tjelesnom aktivnošću niti su bile na dijeti. Ispitanici su 15 tjedana po 3 puta tjedno radili aerobne vježbe u trajanju od 30 minuta.

Otkriveno je da su isti ispitanici nakon nekoliko tjedana redovite tjelesne aktivnosti mnogo češće birali nemasno meso, voće i povrće, dok su rjeđe konzumirali prženu hranu, sokove i drugu nezdravu hranu.

Ispitanicima su znanstvenici objasnili da ne uvode znatne promjene u svoju prehranu, no promjene su ipak nastupile. Iako se ovo istraživanje nije bavilo mehanizmima koji utječu na te promjene, u proteklim je istraživanjima utvrđeno da umjerena tjelesna aktivnost može smanjiti želju za masnom hranom u životinja zbog promjena u razinama dopamina. Neka od njih su ukazala i na vezu između intenziteta tjelesne aktivnosti i količine hormona koji reguliraju apetit.

Znanstvenici zaključuju da bavljenje tjelesnom aktivnošću može utjecati na prehrambene navike, zbog čega potiču stvaranje zdravih navika koje će pozitivno utjecati na dugoročno zdravlje.

Izvor: International Journal of Obesity

Pošalji prijatelju na email

Komentari