Datum objave: 02. 08. 2016.

U istraživanjima se često ispituje utjecaj pravilne prehrane na rizik od bolesti srca, karcinoma i drugih kroničnih bolesti, međutim, rijetko se ispituje učinak na tjelesnu funkciju. Tjelesna funkcija ključni je čimbenik koji utječe na kvalitetu života u starijoj dobi, stoga je u novom istraživanju ispitano je li pravilna prehrana povezana s očuvanjem tjelesnih sposobnosti i pokretljivosti.

Za potrebe istraživanja analizirani su podaci prikupljeni u jednom opsežnom američkom javnozdravstvenom istraživanju u kojem je ispitana kvaliteta prehrane i tjelesna funkcija 54 726 žena. Tjelesne sposobnosti bile su procjenjivane svake četiri godine od 1992. do 2008., dok su prehrambene navike ispitivane od 1980. godine.

Rezultati su pokazali da su ispitanice koje su imale kvalitetniju prehranu imale znatno manje tjelesnih poteškoća. S boljom tjelesnom funkcijom bio je povezan visoki unos povrća i voća, niski unos zaslađenih pića, trans-masti i soli te umjereni unos alkohola.

Što se tiče konzumacije konkretne hrane, potencijalan povoljan učinak primijećen je za unos naranči, jabuka i krušaka, zelene salate te oraha. Svejedno, pojedinačni unos ove hrane pokazao je nešto slabiji potencijal nego ukupna kvaliteta prehrane.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: stariji,

Komentari