Datum objave: 02. 01. 2008.

Prehrambene smjernice ističu važnost hrane niske energetske gustoće; to je hrana s manjim brojem kalorija po jedinici mase.

Amerikanci su za 372 najčešća proizvoda podijelili cijenu s energetskom vrijednosti ($/1000 kcal). Pokazalo se da 1000 kcal proizvoda niske energetske gustoće (npr. cvjetača, tikvice, rajčica ili jagode) košta oko 18 $, dok 1000 kcal proizvoda visoke energetske gustoće (npr. maslac, krekeri, majoneza, slatkiši) košta manje od 2 $.

Ne samo da su energetske bombe jako jeftine već su tijekom posljednje 2 godine pojeftinile za 1,8 % dok je voće i povrće kojeg treba biti što više u prehrani i koje ima nisku energetsku gustoću, u međuvremenu poskupilo za 20 %!

Izvor: Journal of the AMERICAN DIETETIC ASSOCIATION

Pošalji prijatelju na email

Komentari