Josip Rešetar

Datum objave: 08. 03. 2018.

Osobe s većim rizikom od pretilosti koje se pridržavaju pravilne prehrane imaju veće izglede za dugotrajno održavanje poželjne tjelesne mase, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu The BMJ Today.

U istraživanju su analizirani podaci dviju velikih studija unutar kojih je sudjelovalo ukupno 8828 žena i 5128 muškaraca u razdoblju od 1986. do 2006. Svake četiri godine bilježene su prehrambene navike ispitanika čija je kvaliteta uspoređivana s postavkama DASH dijete i indeksima pravilne prehrane.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su slijedili smjesnice DASH dijete i koji su imali veći indeks pravilne prehrane, došlo do smanjenja težine i indeksa tjelesne mase, a pozitivan učinak je ujedno bio izraženiji kod osoba koje su imali veću genetsku sklonost za razvoj pretilosti.

Iako je istraživanje opservacijskog karaktera to ne umanjuje značaj glavnog zaključka istraživanja koji naglašava kako poželjna prehrana dovodi do manjeg nakupljanja kilograma osobito kod pojedinaca s genetskom predispozicijom za pretilost.

Pošalji prijatelju na email

Komentari